dilluns, 25 de novembre del 2013

L'olfacte: el sentit oblidat

L’olfacte és dels sentits més oblidats i, per això, volem fomentar el desenvolupament d’aquest amb jocs per als més petits.
És cert que al mercat ja hi ha algun joc preparat que ens serveix per desenvolupar el sentit de l’olfacte, però aquí us proposem unes quantes activitats que podeu fer amb material quotidià. 
A més, us ensenyarem com fer unes bossetes d’olor molt boniques.

Memory olfactiu

Materials:
  • Gots de plàstic.
  • Espècies.
  • Paper d’alumini.

Edat: A partir de 3 anys 

Procés:
Omplirem els gots amb diferents espècies; cada got ha de tenir la seva parella, que ha de contenir la mateixa espècie. Taparem els gots amb paper d’alumini i hi farem forats petits. A cada parella de gots hi escriurem un numero i una lletra, per exemple, al un dels gots que conté farigola li podem escriure el nº 1 i a l’altre got que conté farigola li atorgarem la lletra C. Ens podem anotar els resultats per a recordar-nos.

Col·locarem els gots sobre la taula de la següent manera; en un cantó hi disposarem els gots que tenen un nombre i, en l’altre, els que tenen una lletra.

Aleshores, l’infant haurà d’olorar els gots i intentar trobar la parella.  Un cop hagi emparellat totes les olors, comprovarem si és correcte.

Finalment podem observar què hi havia dins de cada pot, tornar-ho a olorar, etc.


Nota:  Com més edat tingui l’infant, més olors podem introduir.  Amb un nen/a d’uns 3 anys podem jugar amb unes 3 o 4 olors. Com a màxim podem introduir unes 10 o 12 olors. 

Endevina què has olorat

Materials:
  • Gots de plàstic (fabricats com  a l’activitat anterior).
  • Bossetes d’olor.
  • Objectes que facin una olor característica (fusta, colònia, flor de lavanda, etc.)
  • Mocador per tapar els ulls.

Edat: A partir de 3 anys.

Procés:
Escollirem uns quants objectes que tinguin una olor molt característica. Si l’infant no els coneix massa bé, abans de començar amb l’activitat, podem deixar que experimenti una mica amb els materials; deixem que els toqui, olori, vegi, tasti i expliquem-li què és i com es diu.

Un cop l’infant estigui familiaritzat amb els objectes del joc, li taparem els ulls i ell haurà d’endevinar quin objecte té davant tan sols amb l’ajuda de l’olfacte. Per despistar una mica, podem mostrar-li més d’una vegada els mateixos objectes, però hem de tenir amb compte amb l’edat dels infants.

Si hem decidit treballar algun tipus d’espècie en pols, hem de deixar que l’infant experimenti amb aquesta sobre un plat, per exemple, però a l’hora de fer l’activitat posarem l’espècie dins un got seguint les instruccions de l’activitat anterior.

Si treballem amb bossetes d’olor, estaria bé que l’infant sàpigues què hi ha a dins en el moment en que experimenta.

Nota:  Com més edat tingui l’infant, més olors podem introduir.  Amb un nen/a d’uns 3 anys podem jugar amb unes 3 o 4 olors. Com a màxim podem introduir unes 10 o 12 olors. 


Les bossetes d'olor


Materials:
  • Gasa.
  • Cinta.
  • Aigua.
  • Colorant alimentari.
  • Espècies, essències, etc.
  • Cotó fluix.
  • Cartolina.
  • Màquina de fer forats.
  • Retolador o bolígraf. 
  • Tisores.
  • Fil i agulla.

Edat: Podem introduir aquestes bossetes des del naixement, però sempre tenint en compte l'edat i les capacitats de l'infant. Vigilem de no posar olors massa fortes a un recent nascut i hem d'estar al cas que els més petits no es posin les bossetes a la boca. 

Procés:
Per elaborar les nostres pròpies bossetes d’olor, hem de tallar dos rectangles de gasa i els hem cosir per formar uns petits saquets.

Si desitgem tenyir les bossetes, hem de barrejar aigua amb una mica de colorant alimentari submergir-les durant uns minuts. Abans de seguir el pròxim pas, les hem de deixar assecar.

Acte seguit, omplirem els saquets amb les espècies o objectes d’olor que haguem escollit. En el cas que vulguem utilitzar essències, sucarem una mica de cotó fluix amb aquestes i omplirem el saquet amb el cotó. Un cop tinguem les bossetes plenes, les lligarem amb un fil o una cinta ben bonics.

Finalment, elaborarem una etiqueta amb cartolina, on posarem el nom de l’olor de la bosseta (per exemple, essència de taronja), farem un forat a l’etiqueta i la passarem per la cinta, aguantant-la amb un llaç.

Ja tenim unes bossetes d’olor perquè el nostre infant desenvolupi el sentit de l’olfacte.

Nota: No deseu les bossetes d’olor juntes, ja que s’acaben barrejant i confonent les olors. Us recomanem que les poseu dins de petits capces separades. Aquest material s’haurà de renovar amb periodicitat, ja que les bossetes acaben perdent la seva olor. 

Reportatge sobre l'olfacte
L'olfacte: el sentit oblidat - Quèquicom


Gemma Cabanillas, Cristina Calahorro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada